Poljska

VERIŽNI EKSPERIMENT NA STENI IN NA TLEH (Chain exsperiment on the wall and on the floor)

30. oktober 2019 856

IZVEDBA 3. DELOVNEGA SREČANJA Z IZDELOVANJEM VERIŽNEGA EKSPERIMENTA NA STENI IN NA TLEH


V tednu od 21. do 25. oktobra je potekalo tretje delovno srečanje vseh udeležencev v projektu. Predstavniki vseh sodelujočih držav, smo se tokrat srečali na Poljskem, v mestu Gdansk. Srečanje je pripravil International College Sp. zo. o, Poljska. Udeležili smo se ga mentorji in prostovoljci Vrtca Zagorje ob Savi, ter mentorji in prostovoljci Zasavske ljudske univerze.

Izdelava člena je potekala v prostorih Akademije umetnosti, Gdansk. Izdelovali smo verižni člen, ki je potekal po steni in po tleh. Tudi tokrat smo bili predstavniki držav razdeljeni v šest skupin, kjer je vsaka skupina izdelala svoj člen.


PONEDELJEK
Po začetnem pozdravu gostiteljev, smo si ogledali predstavitev International Collega na Poljskem in njihovega šolskega sistema. Sledila je predstavitev načrta, navodil za izdelavo dela člena – spirala, ter izdelava le te. 

V večernem času smo si ogledali Shakespearovo gledališče Gdansk, katerega posebnost je, gradnja iz črne opeke, ter streha, ki se v celoti odpre.


TOREK
V dopoldanskem času je potekalo predavanje o razlikah med generacijami. Nadaljevali smo z izdelavo člena – domine. Ob koncu dneva smo si ogledali Mariacka street, kjer je skoraj v vsaki hiši delavnica in prodajalna izdelkov iz jantarja, predvsem raznovrstnega nakita.

SREDA
Dan je bil namenjen ogledu kraja Sopot, kamor smo se odpeljali z vlakom. Pripravili so nam sprejem v Mestni hiši, kjer nas je pozdravila predstavnica za kulturo. Ogledali smo si predstavitveni film mesta Sopot. Sprehodili smo se po mestnih ulicah do Baltskega morja, ter uživali v razgledih na prelepo mesto.

Po vrnitvi v mesto Gdansk, je sledil ogled Solidarity centra (Evropskega centera solidarnosti.


ČETRTEK
Dan smo izkoristili za izdelovanje člena na steni in na tleh. Brusili smo domine, preverjali spirale in izdelovali posamezne elemente na steni, po katerih bodo potovale kroglice iz lesa, stekla in kovine.

V večernem času je potekalo druženje v Two Windows Theatre, ob tradicionalni poljski glasbi. Z glasbo se je predstavila tudi vsaka izmed držav, ki sodeluje v projektu ERAZMUS+.


PETEK
Zadnji dan smo namenili predstavitvi naših členov, ki smo jih med seboj povezali in tako sprožili, skupni verižni eksperiment. Verižni eksperiment si je ogledala skupina otrok iz International College v Sopoti . Naredili smo skupno evalvacijo, ter si obljubili, da se ponovno srečamo na naslednjem delovnem srečanju v Koprivnici.