Jedilniki

Jedilnik

30. september 2015 89315

Spoštovani!

V skladu z zahtevami iz Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikov (UL RS št. 06/14) vas obveščamo, da lahko jedi na jedilniku vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.

Tabela 14 alergenov z njihovimi oznakami in polnimi imeni

ŠT ALERGEN
1 ARAŠIDI IN PROIZVODI IZ ARAŠIDOV
2 ŽITA, KI VSEBUJEJO GLUTEN (pšenica, ječmen, oves, rž, pira in proizvodi iz njih
3 GORČIČNO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA
4 JAJCA IN PROIZVODI IZ NJIH
5 MLEKO IN MLEČNI PROIZVODI, KI VSEBUJEJO LAKTOZO
6 MEHKUŽCI IN PROIZVODI IZ NJIH (lignji, hobotnice, školjke)
7 LUPINASTO SADJE – OREŠČKI (mandeljni, orehi, lešniki, indijski oreščki, brazilski oreščki, ameriški orehi, pistacija, makadamija) IN PROIZVODI IZ NJIH
8 RIBE IN PROIZVODI IZ NJIH
9 RAKI IN PROIZVODI IZ NJIH
10 ZRNJE SOJE IN PROIZVODI IZ NJEGA
11 ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI (v koncentraciji več kot 100mg/kg ali 10mg/l, izraženi kot SO2)
12 SEZAMOVO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA
13 VOLČJI BOB IN PROIZVODI IZ NJEGA
14 LISTNA ZELENA IN PROIZVODI IZ NJE


Seznam alergenov je priloga jedilnikom in je objavljen na oglasnih deskah poleg jedilnikov in na spletni stranI vrtca.

Za otroke z alergijo ali preobčutljive na katerega od alergenov z zdravniškim potrdilom pripravljamo dietne jedi brez teh alergenov.

Anja Nikler, org. prehrane in ZHR