Jedilniki
Jedilnik
Spoštovani!
V skladu z zahtevami iz Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikov (UL RS št. 06/14) vas obveščamo, da lahko jedi na jedilniku vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.
Tabela 14 alergenov z njihovimi oznakami in polnimi imeni
ŠT | ALERGEN |
1 | ARAŠIDI IN PROIZVODI IZ ARAŠIDOV |
2 | ŽITA, KI VSEBUJEJO GLUTEN (pšenica, ječmen, oves, rž, pira in proizvodi iz njih |
3 | GORČIČNO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA |
4 | JAJCA IN PROIZVODI IZ NJIH |
5 | MLEKO IN MLEČNI PROIZVODI, KI VSEBUJEJO LAKTOZO |
6 | MEHKUŽCI IN PROIZVODI IZ NJIH (lignji, hobotnice, školjke) |
7 | LUPINASTO SADJE – OREŠČKI (mandeljni, orehi, lešniki, indijski oreščki, brazilski oreščki, ameriški orehi, pistacija, makadamija) IN PROIZVODI IZ NJIH |
8 | RIBE IN PROIZVODI IZ NJIH |
9 | RAKI IN PROIZVODI IZ NJIH |
10 | ZRNJE SOJE IN PROIZVODI IZ NJEGA |
11 | ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI (v koncentraciji več kot 100mg/kg ali 10mg/l, izraženi kot SO2) |
12 | SEZAMOVO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA |
13 | VOLČJI BOB IN PROIZVODI IZ NJEGA |
14 | LISTNA ZELENA IN PROIZVODI IZ NJE |
Seznam alergenov je priloga jedilnikom in je objavljen na oglasnih deskah poleg jedilnikov in na spletni stranI vrtca.
Za otroke z alergijo ali preobčutljive na katerega od alergenov z zdravniškim potrdilom pripravljamo dietne jedi brez teh alergenov.
Anja Nikler, org. prehrane in ZHR