DRUGO PROJEKTNO SREČANJE (Second project meeting)
Kategorija: Italija

DRUGO PROJEKTNO SREČANJE (Second project meeting)


Drugo projektno srečanje je potekalo od 27. do 29. septembra 2019, v mestu Tagliacozzo - Italija. Udeležili sva se ga mentorici Vrtca Zagorje ob Savi, Nika Per in Vesna Sušnik, ter mentorici Zasavske ljudske univerze Mateja Pistotnik in Anja Lenart.  

Po začetnem uvodu in dobrodošlici, smo si ogledali in predstavili dejavnosti projekta v prvem letu. Predstavitve smo pripravile organizacije iz vseh sodelujočih držav v projektu. Sledila je evalvacija končnih poročil. Skupaj smo sestavili vprašalnik, s katerim bomo lahko pridobili informacije o uspešnosti izvedbe projekta. Določili smo datume naslednjih srečanj in uredili vso potrebno dokumentacijo.


IZVEDBA 2. DELOVNEGA SREČANJA Z NASLOVOM VESELE FRNIKOLE (HAPPY MARBLES)
Kategorija: Italija

IZVEDBA 2. DELOVNEGA SREČANJA Z NASLOVOM VESELE FRNIKOLE (HAPPY MARBLES)

 

V tednu od 1. do 5. aprila je potekalo drugo delovno srečanje vseh udeležencev v projektu. Predstavniki iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Poljske smo se tokrat srečali v Italiji, v mestu Avezzano. Gostitelja srečanja sta bila Istituto Delle Apostole del Sacro Cuore di Gesu in Soro Tori. Učenje in izdelava členov je potekala v prostorih vrtca in osnovne šole Sacro Cuore. Tema drugega člena verižnega eksperimenta je bila Vesele frnikole. Predstavniki smo bili razdeljeni v šest skupin in na koncu je bilo izdelanih šest različnih členov. 
 
 
 
Ponedeljek 
 
Po pozdravu gostiteljev s kratkim kulturnim programom in predstavitvi njihove organizacije smo si ogledali prostore vrtca in šole. Ob tem smo se srečali z vsemi zaposlenimi in imeli priložnost videti nekaj primerov dobre prakse. Sledilo je predstavitev italijanskega šolskega sistema, predstavitev načrta, navodil za izdelavo drugega člena eksperimenta in izdelovanje osnovnih elementov drugega člena na temo Vesele frnikole.
 
 
 
Torek
 
V dopoldanskem času nam je predstavnica Soro Tori predstavila njihovo delo – Značilnosti in metode večgeneracijskega sodelovanja in učenja. Preostali čas smo namenili izdelovanju členov. Zaključili smo z druženjem ob ogledu gradu Castello Piccolomini.
 
 
 
Sreda
 
Celotni dan je bil namenjen izdelovanju verižnega eksperimenta. Vsaka skupina je poskušala v svoje delo vnesti izvirne ideje, znanja ter ob tem proučevala fizikalne lastnosti za nemoteno delovanje njihovega člena. 
 
 
 
Četrtek
 
Zjutraj smo se odpravili na ogled vesoljskega centra Fucino Space Centre. Po vrnitvi v Sacro Cuore smo sprva imeli teoretično usposabljanje na temo Igre in igrače (pomen, prestrezanje odraslih v igri, igre z vidika razvoja, simbolna igra, didaktična igra). Sledilo je izdelovanje členov verižnega eksperimenta.
 
 
 
Petek
 
Zadnji dan smo v celoti namenili predstavitvi naših izdelkov. Vse člene smo povezali med seboj po v naprej določenih pravilih in tako ustvarili verižni eksperiment. Spust kroglice je v nas spodbudil napeto pričakovanje, če bodo vsi členi delovali kot smo si zamislili. Sledilo je veliko veselje, saj smo vse skupine uspešno opravile svoje delo. Verižni eksperiment so si ogledali tudi vsi otroci, zaposleni vrtca in osnovne šole Sacro Cuore ter povabljeni s strani organizatorjev. Po evalvaciji našega dela smo se tudi tokrat poslovili v pričakovanju na ponovno snidenje na Poljskem.