Erasmus+

Delovna srečanja - VESELE FRNIKOLE

04. september 2019 1343


13. SREČANJENaše srečanje v Italiji je bilo delavno, zanimivo in poučno. Otrokom smo pripravili predstavitev s fotografijami dogajanja in izdelovanjem člena. Ogledali smo si fotografije potovanja, mesta, prostore šole, vrtca,  otrok, gradu ki smo ga obiskali, vesoljskega centra … Bolj podrobno smo se pogovorili ob fotografijah izdelave naslednjega verižnega eksperimenta, z imenom »Vesele frnikole«. Dogovorili smo se, da bomo najprej narisali načrt spodnjega dela eksperimenta – Marjance. Pri risanju so sodelovali vsi otroci, ki so bili ob pogovoru s prostovoljci zelo ustvarjalni. Ideje so bile zanimive in pestre. Risali so torte, sadje, vlak, hunt (rudniški voziček za prevoz premoga), hribe …

14. SREČANJE


Na podlagi idejnih risb in predlogov so otroci na spodnji leseni del člena narisali svojo vizijo na temo Vesele frnikole. V večini so deklice risale podobo vrtca kot srečne hiše, kjer se otroci brezskrbno igrajo, dečki in dve deklici pa so upodobili rudarje, rudniški rov in rudarske simbole. Na pobudo ene izmed deklic smo se odločili, da nastale risbe pobarvamo s suhimi barvicami in ne z barvami za les. Sledila je priprava materiala in orodja za izdelovanje lesenih nog, ki jih bomo pritrdili na spodnji del člena. Sprva smo odmerili dolžine nog, nato pa jih odžagali. Pri otrocih se je izrazil velik napredek pri rokovanju in delu z žago. Posamezniki so čisto sami odžagali celoten kos lesa, ki smo ga potrebovali za oblikovanje noge. Svojega rezultata so se zelo razveselili.


15. SREČANJE


Na srečanju smo nadaljevali z izdelovanjem spodnjega dela člena – Marjanco. Izdelali smo dva spodnja dela člena, kasneje pa se bomo odločili katerega bomo uporabili. Skupaj z otroki smo pritrdili stranske letve, nato pa so otroci poljubno pritrjevali žeblje, med katerimi bodo potovale steklene kroglice. Pri tem so zelo uživali, zato smo jim priskrbeli še dodatne podlage za pritrjevanje žebljev.

16. SREČANJE


Nadaljevali smo z izdelavo zgornjega dela verižnega člena Vesele frnikole. Za lažje nadaljevanje, smo si sprva ogledali dosedanje delo. Ob spustu kroglice smo ugotovili, da se na enem mestu frnikola občasno zagozdi, zato smo sprva popravili ta del člena. Sledilo je izdelovanje nadaljnjih poti. 
Otroci so pomagali pri raziskovanju, načrtovanju, žaganju, postavitvi in preizkušanju izdelanega s spuščanjem kroglic. 
Posamezniki so se priključili kotičku, kjer smo merili slamice in jih rezali s škarjami na določeno dolžino. Narezane slamice smo namestili na žeblje spodnjega dela člena. 
Po lastnih zamislih so otroci izdelovali verižne člene iz odpadnega materiala. Pri tem so uporabljali različne tulce, steklenice in steklene frnikole.


17. SREČANJE

Približuje se nam glavni dogodek, kjer bomo predstavili naše člene, zato smo takoj poprijeli za orodje. Alenka in skupinica otrok so izrisali načrt za vetrnice, prinesli so različne materiale in pričeli z izdelavo le teh.
V naši delavnici je skupina otrok pomagala pri načrtovanju in izdelavi zgornjega, dela člena. Veliko smo se dogovarjali in načrtovali, otroci so bili polni idej, ki smo jih tudi realizirali. Zarisali smo, kam bomo namestili vetrnico in kje bomo žogicam dali izbiro, da bodo lahko potovale v levo ali desno smer. Izdelovali smo ograjice na obstoječih elementih in dodajali nove elemente. 

18. SREČANJE

Tokratno srečanje je naše zadnje zato smo kar hitro poprijeli za delo. Namestili smo vetrnice, ki smo jih izdelali skupaj z otroki, dodali smo še nekaj elementov in popravili zatič, ki je sprožil kroglice. Skupina otrok je rokovala z različnim orodjem v tretjem kotičku. Žagali so, vrtali in zabijali žeblje v podlage. Tretja skupina otrok in prostovoljcev, se je lotila pospravljanja omare z materialom in orodjem. Skupaj so pregledali kaj nam je ostalo, kaj je potrebno dokupiti in česa ne potrebujemo več.
Po novem členu smo spustili kroglice in ugotovili, da je za nemoteno delovanje, potrebno odstraniti nekaj žebljev. Otroci so prehajali med kotički in sodelovali pri različnih dejavnostih. Čas našega druženja se je hitro iztekel.


19. SREČANJE

Člen Olimpijske igre 2020 in člen Vesele frnikole smo povezali skupaj v verižni eksperiment. S spuščanjem frnikol smo preizkušali njuno delovanje. Po potrebi smo kakšen element popravili, dopolnili. Njuno delovanje smo preizkušali toliko časa, dokler verižni eksperiment ni deloval nemoteno od začetka do konca.