Aktualno
Aktualno
Žuželke v prehrani.
Komisija EU je od junija 2021 do sedaj izdala štiri dovoljenja za trženje različnih žuželk v prehrani na celotnem EU trgu, torej tudi v Sloveniji.
Žuželke v prehrani so varne. Dovoljene oblike žuželk morajo biti jasno označene. Tudi ko so dodane kot sestavine v predelana živila, morajo biti obvezno navedena.
Uredba o informiranju potrošnikov (1169/2011) omejuje največje dovoljene količine, ki se sme dodati kot sestavina.
Dovoljene so:
• Predelane in posušene ličinke mokarja - Tenebrio molitor,
• zamrznjene, posušene in v prah zmlete kobilice – Locusta migratoria,
• celi toplotno obdelani in zamrznjeni, posušeni in praškasti ter razmaščeni prah hišnih murnov (čriček) – Acheta domesticus in
• zamrznjene, v obliki paste, posušene in v prahu ličinke malega mokarja - Alphitobius diaperinus.
Ličinke so usmrčene s toplotno obdelavo ali z zamrzovanjem, pred tem se postijo 24 ur.
Nadzor nad rejo žuželk v prehranske namene nadzoruje Uprava za varno hrano, veterino in varstvo rastlin.
Potrošniki odločamo, z izbiro nakupa, ali se bodo živila z dodatkom žuželk pri nas prodajala.
S stališča varne hrane je sprejemljivo. Gojenje pušča manjši okoljski odtis in je opcija trajnostnega prehranjevanja.
Po trenutnih informacijah naj bi se dodatki iz žuželk pojavljali v žitnih izdelkih, testeninah, pekovskih izdelkih, sirotki v prahu, morda še kje. Pri tem moramo biti pozorni zaradi možnih alergij, alergeni: hitin, raki, mehkužci, gluten, pršice. Zato morajo biti označbe za dodatke ličink natiskane s krepkim tiskom, kot alergeni. Nujno je tudi označiti vsebnost beljakovin iz žuželk.
Vsakemu potrošniku je v skladu z veljavno regulativo treba omogočiti, da se sam odloči, ali bo posegel po takšnih prehranskih izdelkih ali ne.